Elinor Batteries gratulerer SINTEF med åpningen av batterilab i Trondheim

Elinor var med på åpningen av SINTEF Battery Lab i Trondheim, og ser frem til samarbeidet om evaluering, validering, og etter hvert utvikling av batteriteknologi sammen med SINTEF.

Foran ansatte, inviterte gjester fra forskning, utdanning og industri, kunne konsernsjef i SINTEF Alexandra Bech Gjørv og næringsminister Jan Christian Vestre erklære batterilaben for åpnet. Vestre fikk produsere labens aller første battericelle.

– Dette var fantastisk inspirerende å være med på. Dette er jo faktisk en miniatyr battericelle-fabrikk, hvor man får testet hele verdikjeden fra materialer til ferdig celle, sa Vestre.

– Dette er en næring som kommer til å vokse kanskje 20-25 ganger fram mot 2050. Det blir ikke noe grønt skifte uten batterier, men det må gjøres enda mer teknologisk og innovativt, og kostnadene må enda mer ned, og det må selvfølgelig gjøres bærekraftig og der må Norge vise vei, med blant annet laboratorier som dette, sa Vestre.

Neste generasjons batterier

Fra industrien var Elinor Batteries invitert sammen med Arvid Moss i Hydro Energy og Ketil Aagesen, som leder batterisatsingen BlueVault Technology i Siemens. 

– I 2022 omsatte vi for 100 millioner kroner på batteriforskning, og vi er med på pågående EU-prosjekter tilsvarende omlag 1 milliard kroner. Vi driver batteriforskning langs hele verdikjeden, og de forskerne som skal drive denne laben, er tungt involvert i neste generasjons bærekraftige batterier, fortalte konsernsjef Alexandra Bech Gjørv.

Strategisk samarbeid

Elinor Batteries og SINTEF inngikk tidligere i år en avtale om strategisk samarbeid, der nettopp batterilaben står sentralt. Det felles målet med samarbeidet er å bidra til å skape en bærekraftig og konkurransedyktig batteriproduksjon i Midt-Norge, samtidig som det bygges opp et kompetansemiljø i verdensklasse på batterier gjennom SINTEFs Battery Lab.

Samarbeidet med SINTEF og kunnskapsmiljøet på laben er av stor betydning for Elinor, siden Elinor Batteries planlagte fabrikk på Orkland tidligst vil kunne stå klar i 2026. Ettersom Elinor kan bruke batterilabens kompetanse og fasiliteter før dette, betyr det at Elinor kan begynne å jobbe ut mot markedet til tross for at egne lokaler ikke er på plass.

Norge legges merke til

– Noe av det Europa og EU legger merke til med Norge nå, er at vi mener alvor med grønt industriløft, og de er veldig nysgjerrige på hva vi gjør innenfor hele mineralnæringen, metallene, lavkarbonløsninger og ikke minst batterier, fortalte næringsministeren.

– Europa er som dere vet veldig opptatt av å gjøre seg mindre avhengig av land de ikke har samme type samarbeid med, og er også veldig ambisiøse når det gjelder å bygge egne europeiske verdikjeder. Der ser de at Norge er å regne med.

– Det er kult å kunne fortelle europeerne at i Norge kan vi både utvinne mineraler og metaller, sannsynligvis mer bærekraftig enn andre land, vi kan forske og utvikle og ta frem verdensledende teknologi innenfor celler og batteriapplikasjoner, vi har to fullskala batterifabrikker under bygging i Norge, og vi har verdens første fullskala resirkuleringsanlegg for brukte elbilbatterier.

Når Elinor Batteries etter planen starter første byggetrinn på sin fabrikk i Orkland i 2024, vil dette bli Norges tredje gigafabrikk for batterier. Fra før er Freyr i gang med sin fabrikk i Mo i Rana, og Morrow startet byggingen i Arendal i januar i år.

Forrige
Forrige

Elinor på NTNUs Team Battery-seminar 2023

Neste
Neste

Elinor Batteries og SINTEF inngår strategisk batterisamarbeid