Elinor Batteries og SINTEF: Starter produksjon av de første batteriene i Trondheim

Batterisatsingen til Elinor Batteries i Trøndelag skrider fram med full styrke. I løpet av høsten starter produksjon og testing av selskapets aller første batterier i samarbeid med SINTEF.

SPENTE: Arne Fredrik Lånke i Elinor Batteries (til venstre) med seniorforsker Paul Inge Dahl (midten) og forskningssjef Rune Bredesen i SINTEFs batterilab i Trondheim.

– Dette er første skritt på veien til å vise at vi kan produsere slike batterier her i Midt-Norge. Det er derfor en veldig viktig milepæl, ikke bare for oss, men for alle som jobber for å få til en midtnorsk batteriindustri, sier Arne Fredrik Lånke, daglig leder i Elinor Batteries.

Nylig signerte Lånke avtalen med SINTEF som sikrer at produksjon og testing av batterier starter i løpet av kort tid i SINTEFs nyoppstartede batterilab i Trondheim. De første batteriene vil være klare allerede i høst.

– Vi er svært glade for at Elinor Batteries har valgt å samarbeide med SINTEF i sin prosess for å etablere batteriproduksjon i Trøndelag. Ved å benytte vår nye pilotlinje for produksjon av battericeller kan Elinor effektivt prøve ut og tilpasse sin produksjonsprosess på en mindre skala før de går videre til industriell produksjon. SINTEF vil bidra med sin brede batterikompetanse og sammen med Elinor håper vi å kunne bidra til mange innovasjoner for selskapet, sier Rune Bredesen, forskningssjef i SINTEF.

Arne Fredrik Lånke i Elinor Batteries med Rune Bredesen i SINTEF

SIGNERTE: Arne Fredrik Lånke i Elinor Batteries og Rune Bredesen i SINTEF gleder seg over oppstart av testproduksjon av batterier i batterilaben i Trondheim.

– Fart er avgjørende 

Elinor Batteries er selskapet som står bak planene om å bygge en batterifabrikk i Orkland kommune. Batterifabrikken skal etableres i Eiktyr Industripark, et stort industriområde som planlegges anlagt utenfor Orkanger, og som i disse dager er ute på høring fra Orkland kommune.

I Eiktyr Industripark skal Elinor Batteries produsere batterier for stasjonær energilagring. Etterspørselen etter slike batterier vil vokse ekstremt raskt de neste årene, i kjølvannet av omfattende elektrifisering og fornybarutbygging over hele verden.

Elinor sikter seg spesielt inn på markedet i Europa, der etterspørselen etter løsninger for å lagre elektrisk energi rett og slett har eksplodert.

– Det representerer en kjempemulighet, men vi må være raskt på banen. Derfor er det så avgjørende at vi klarer å holde farten oppe, slik vi gjør nå, sier Lånke.

– Vi satser store ressurser på dette.

Produksjon og testing

I SINTEFs batterilab legges det nå opp til omfattende produksjon og testing av batteriene. Noe av det sentrale er å få testet materialer fra ulike leverandører som skal brukes i batteriene, men resepten og ytelsene skal også prøves ut. Arbeidet vil bidra til at batterimiljøet i Trondheim får verdifull erfaring med batteriproduksjon, samtidig som Elinor får kvalitetstestet batterier frem til ferdige produktprøver de er fornøyde med foreligger.

– Kompetansen hos SINTEF er et av flere fortrinn her i regionen. At SINTEF har kommet så langt og har etablert et laboratorium for batterier gir oss en god mulighet for å komme raskt til markedet, sier Lånke.

Arne Fredrik Lånke of Elinor Batteries with Paul Inge Dahl and Rune Bredesen at SINTEF

TESTING: Arbeidet på batterilaben gir verdifull erfaring for Trondheims batterimiljø.

Fra Orkland til Asia

Arne Fredrik Lånke forteller at utviklingen i Elinor Batteries nå går i full fart på alle fronter. Og det innebærer aktiviteter som strekker seg fra Orkanger til Asia.

I Orkland kommune går planprosessen for Eiktyr Industripark fremover, samtidig som boreriggen har rullet ut for å undersøke grunnforholdene på tomta og fabrikkbygget er under planlegging. Elinor Batteries er på sin side i kontakt med mange mulige samarbeidspartnere fra mange ulike verdensdeler.

– Vi har reist mye for å møte potensielle partnere, og både i Europa og Asia, og vi ser stor interesse for det vi kan tilby, forteller Lånke, og fortsetter:

– Signalene fra de vi møter er at Europa er strategisk viktig, og at de ønsker å få innpass i de landene som har forutsetninger for å få på plass produksjon av batterier. Norge er rangert helt i øverste sjiktet av land både i Europa og verden med tanke på muligheter for batteriproduksjon.

Unik mulighet

Og slik sett utmerker det midtnorske batteriinitiativet seg.

– Vi har lave strømpriser, stor tilgang på fornybar energi, og forsknings- og kompetansemiljøene i Trondheim i ryggen. Vi har en solid arbeidsmarkedsregion, og i tillegg har vi et område som er stort nok til å kunne få på plass sirkulære og bærekraftige løsninger for logistikk og resirkulering av batterier i tilknytning til fabrikken.

Akkurat dette med samarbeid og samlokalisering av ulike aktører og ledd i verdikjeden for batterier, er det mange som har påpekt at vil være viktig for å lykkes med en norsk batteriindustri. 

– Her i Midt-Norge har vi ekstremt gode forutsetninger for å få dette til. Det at vi nå går i gang med produksjon og testing av batterier sammen med SINTEF, er bare enda et bevis på at det er en unik mulighet, avslutter Lånke.

Forrige
Forrige

Norsk batteriindustri styrkes av norsk råvareproduksjon

Neste
Neste

Elinor på NTNUs Team Battery-seminar 2023