Norsk batteriindustri styrkes av norsk råvareproduksjon

Mulighetene for ny grønn industri i Norge handler om at verden er i ferd med å gå over fra fossile energibærere til fornybar energi. Samtidig stilles det krav, spesielt i EU, som gjør norsk bærekraft til et konkurransefortrinn for oss. Hvordan kan vi gripe denne muligheten til å bidra til kampen mot global oppvarming, samtidig som vi bidrar til verdiskapning og velferd her hjemme?

ARENDAL: Clarksons Securities inviterte Elinor Batteries til et panel med aktører fra hele verdikjedene knyttet til grønn industri, altså hele veien fra gruve til resirkulert produkt.

En rekke analyseselskaper har konkludert med det samme: å satse på batteriproduksjon og mineralutvinning kan bli gullkantede vekstnæringer for Norge inn i det grønne skiftet. Hovedårsaken er at Norge har forutsetninger for å kunne produsere begge deler mer bærekraftig og miljøvennlig enn noe annet sted i verden. Samtidig har vi blitt et foregangsland også innenfor resirkulering av mineraler, takket være at elbilmarkedet nærmest tok av i Norge de siste ti årene.

Norge er et land med en fossilavhengig økonomi, men med store naturgitte fortrinn i form av fornybar energi, mineralreserver og muligheter for økologisk bærekraftig industriutvikling. Fra regjeringshold er det varslet at både mineralutvinning og batteriproduksjon inngår i Norges strategiske satsinger på grønn vekst. Men hva skal til for at norske aktører lykkes, at de kommer opp i fart og volum?

Industriutvikling handler om å bygge robuste nettverk

Elinor har det siste halvåret besøkt flere arenaer med fokus på grønn industribygging, både i Asia, i Europa, nasjonalt og regionalt. Fra næringsklynger som UpCell Alliance og Thamsklyngen, til raskt voksende europeiske - og norske - bransjemesser, til energi- og industripolitiske konferanser i Norge. Også under Arendalsuka stod dette temaet - heldigvis - svært høyt på agendaen, slik det i økende grad gjør i media og folks bevissthet.

Samtidig har det vært relativt lite fokus på at Norges tradisjoner innen både mineralutvinning og råvareforedling - med alt fra smelteverk til raffineri - kan gi oss mulighet til å sikre mer konkurransekraft. En norsk forsyningskjede kan gi selskap som Elinor Batteries tilgang på mer bærekraftige råvarer, produsert med fornybar energi, med lav grad av forurensing, og med norske arbeids- og sikkerhetsvilkår.

EU LEDER AN: Som på så mange områder, er det også innen mineralnæringen kraftige satsinger og politiske prioriteringer i EU som ligger bak den forestående veksten.

Skalering først, innovasjon senere

Derfor var det viktig å stille når investeringsbanken Clarksons Securities inviterte Elinor Batteries til et panel med aktører fra hele verdikjedene knyttet til grønn industri, altså hele veien fra gruve til resirkulert produkt. Øverste punkt på agendaen var statens rolle som støttespiller for å sikre Norge et fotfeste i de raskt voksende globale verdikjedene for fornybar energi og elektrifisering.

– Nå handler det om å skalere opp, dersom Norge mener alvor, var det felles budskapet fra deltagerne i debatten om hvordan staten kan være en god investor for nye grønne industrier.

På en fullsatt takterrasse på Thon Hotel i Arendal, med fri utsikt mot Pollen og en politisk festival under oppseiling, redegjorde paneldeltakerne for sine synspunkter. Mange av topplederne pekte på behovet for at norske myndigheter innser at det er skalering, og ikke teknologisk innovasjon som nå må incentiveres.

– Det handler om at vi ikke kan analysere oss i hjel, men må begynne å produsere, sa toppsjef i Siemens Norge, og styreleder for Elektro og Energi i Norsk Industri, Nils Klippenberg.

– Norge når ikke klimamålene i 2030. Vi gjør det heller ikke i 2050 med dagens tilnærming. Vi trenger at politikere og næringsliv satser på og benytter seg av smarte løsninger og grønn teknologi. Teknologien eksisterer allerede, nå handler det om å ta den i bruk, sa Klippenberg. 

Må opp i fart

Og her kan myndighetene, både nasjonale og lokale, bidra med langt mer enn økonomiske støtteordninger.

– Konsesjonsbehandling er en nøkkel. Vi skal ha respekt for høringsuttalelser. Men behandlingen behøver ikke å ta ti ganger så lang tid som man har sett for seg, fastslo Klippenberg.

Som på så mange områder, er det også innen mineralnæringen kraftige satsinger og politiske prioriteringer i EU som ligger bak den forestående veksten. EUs Critical Raw Materials Act er i støpeskjeen og foreløpig forordning handler om å styrke bærekraftig mineralproduksjon og bygge robuste forsyningskjeder for mineralske råvarer. Critical Raw Materials Act fokuserer på å øke Europas selvforsyning og autonomi, og stiller krav til europeisk utvinning, prosessering, resirkulering og import.

Det samme gjelder for batteriproduksjon, der EU har satt som strategisk mål å bli selvforsynt med batterier gjennom europeiske produsenter. På samme måte som for mineraler, stiller EUs nye batterilov krav til bærekraft og sirkularitet i produksjon og livsløp.

Samspill med forvaltning og arbeid med myndighetstillatelser er kritisk kompetanse

Strategidirektør i Elinor Batteries, Truls Johansen, satte fokus på at det for Elinor Batteries også er lange prosesser knyttet til å oppnå tillatelser for sine planlagte etableringer. Selskapet er opptatt av å samarbeide godt med forvaltning på alle nivåer for å skape forståelse for de nasjonale strategiene som er lagt for etablering av ny industri i Norge. I dette inngår behovet for tilstrekkelig rask framdrift og forståelse for at man også må akseptere konsekvensene av virkelig store etableringer.

VIKTIG TEMA: Strategidirektør Truls Johansen i Elinor Batteries (til høyre) er opptatt av å sikre gode involverende inkluderingsprosesser.

– Myndighetsprosesser og samspill med interessenter er noe av det vi er best på. Vår eier Valinor, og teamet bak Norsk Industriutvikling har jobbet med dette i mange år, og har veldig mye erfaring med å sikre gode, involverende reguleringsprosesser. Men jeg innrømmer at vi bruker veldig mye ressurser på det; det krever svært mye fotarbeid, og jeg ser at dette er utfordrende for mange internasjonale aktører som gjerne skulle etablert seg i Norge. Samtidig er Orkland kommune en svært fremoverlent, effektiv og industrivennlig kommune, så vi er trygge på at vi er svært godt posisjonert for å ta del i disse mulighetene fremover, sa Johansen.

Johansen fikk støtte av Gunnar i Moe i Rana Gruver, som har drevet malmuttak i Mo i Rana i 60 år
– Vi trenger forutsigbarhet, generelle rammevilkår, og stabil og raskere behandlingstid. Vi bruker altfor lang tid. Vi sitter i Norge, Europa: Vi har verdens beste gruveindustri og verdens beste prosessindustri. Det burde jo vært enkelt.

Forrige
Forrige

Elinor ansetter teknologidirektør

Neste
Neste

Elinor Batteries og SINTEF: Starter produksjon av de første batteriene i Trondheim