Derfor vil Elinor Batteries satse på batteriproduksjon i Midt-Norge
Elinor Batteries vil sette Trøndelag på kartet i et globalt marked med eksplosiv vekst.
Midt-Norge har nemlig akkurat de ingrediensene som trengs for å kunne skape en lønnsom, bærekraftig og sirkulær batteriklynge.
Arne Fredrik Lånke, CEO i Elinor Batteries
Ambisjonen om å få på plass batterifabrikk og samtidig fremme utviklingen av en batteriklynge i Midt-Norge, er et tydelig svar på et globalt marked med enorm etterspørsel etter batterier som er produsert på mest mulig bærekraftig vis.
Denne utviklingen er helt i tråd med norske myndigheters batteristrategi, som fastslår at det er et enormt potensial for verdiskapning i å etablere batteriproduksjon i Norge. Batteriproduksjon bidrar med store inntekter til felleskapet, og er for eksempel den industrien som vil gi mest arbeidsplasser og bidrag til velferdsstaten - både målt opp mot eksisterende og nye, grønne industrier.
“Alt ligger til rette for å klare dette. Hvis vi lykkes vil vi sette Trøndelag på kartet i et globalt marked med eksplosiv etterspørsel, med en ny industri som både er fremtidsrettet og bærekraftig”
Elinor Batteries har tatt utfordringen med å satse på denne fremtidsindustrien på alvor.
I selskapets planer er det tatt høyde for de føringene som legges fra regjeringen om å vektlegge sirkulære og bærekraftige løsninger i batteriproduksjon. Dette er noe som vil kreve både areal og kapital i oppstarten, men som vil betale seg i både arbeidsplasser og ringvirkninger for regionen.
“Valget av Orkland og Midt-Norge som et sted for å satse på batteriproduksjon, er alt annet enn tilfeldig.”
“Å kunne samle eksempelvis råvare- og batteriproduksjon, logistikk og gjenvinning i samme industriområde, er noe som er med på å både effektivisere hele batteriverdikjeden, men er minst like viktig i et klima- og miljøperspektiv.”
Derfor er Orkland ideelt
Elinor Batteries planlegger å bygge en gigafabrikk for battericelleproduksjon i et helt nytt industriområde som er under utvikling i Orkland kommune. Den grønne industriparken Eiktyr ligger ideelt plassert mellom to sentralnett-transformatorer, som sikrer at det er tilgang på fornybar og rimelig kraft.
Eiktyr Industripark skal bli Norges største grønne industripark, og vil fra starten av legge til rette for sirkulær industriutvikling – både gjennom løsninger for bruk av vann, avfall og varme, men også ved å være stort nok til å kunne samle flere deler av batteriindustrien i samme område.
Det er også andre grunner til at Elinor Batteries mener at Orkland og Eiktyr er det best egnede området i Norge for å utvikle batteriproduksjon. Orkland ligger nært tilknyttet Trondheim, som har et stort miljø for forskning og teknologi. I Trondheim jobber selskapet allerede tett med noen av landets fremste kompetansemiljøer på batteriteknologi og -forskning i Sintef og NTNU. Slike samarbeid om teknologi, utvikling, utdanning og testproduksjon er med på å styrke den samlede midt-norske batteriklyngen.
Lokalt i Orkland jobber Elinor tett med kommunen for å sikre at batteriprosjektet utvikles på en bærekraftig og god måte som vil skape velferd og vekst. Det er også en stor fordel at mye sentral infrastruktur er på plass i området – blant annet har Orkland allerede etablert en dypvannskai, og det er et tradisjonsrikt industrimiljø med sterkt sirkulærøkonomisk fokus etablert i kommunen allerede.
Sirkulær industriutvikling i Eiktyr
Samtidig som planene for batteriproduksjon i Orkland skrider frem, jobber Elinor Batteries også tett med Norsk Industriutvikling, selskapet som utvikler industriparken Eiktyr i Orkland.
Å få på plass en bærekraftig og sirkulær batteriproduksjon, krever både areal nok, og mulighetn til å få plass moderne løsninger for blant annet vann og varmehåndtering helt fra begynnelsen av. Plassering i Eiktyr vil ta høyde for dette, samtidig som det i Eiktyr tilrettelegges for samlokalisering av ulike deler i verdikjeden.
Å ha en klyngebasert tilnærming er noe som både EU og selskaper som McKinsey anbefaler sterkt. I Eiktyr industripark vil det være plass til for eksempel å få på plass resirkulering og teknologi for gjenvinning av battericeller.
I jobben med regulering av Eiktyr industripark har blant andre Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) vært med fra start. Sammen med Norsk Industriutvikling jobber NINA nå videre for å utvikle en metodikk for å kunne gi et komplett naturregnskap for det nye industriområdet.
“Dette er første gang et slikt regnskap gjøres for et industriprosjekt i Norge. Metoden må derfor utvikles fra bunnen av, men dette er et viktig arbeid for å kunne være sikre på at den fremtidige industriaktiviteten i Eiktyr har et solid bærekraftsgrunnlag.”
Dette må du vite om Elinor Batteries planlagte fabrikk i Orkland:
Elinor Batteries vil bygge en gigaskala batterifabrikk for batteriproduksjon i Midt-Norge.
Fabrikken skal bygges i Eiktyr industripark som er under utvikling i Orkland kommune.
Elinor Batteries eies av det grønne investeringsselskapet Valinor.
Fabrikken har planlagt byggestart i 2026.
Målet er å starte produksjon i 2028.
Fabrikken skal bygges ut i flere trinn, noe som reduserer både finansiell og teknologisk risiko.
Fabrikken vil til slutt ha en fullskala kapasitet på 40 GWh, og vil da kunne tilby opp til 2500 arbeidsplasser.
Dette er Norges Batteristrategi
Består av 10 grep for hvordan Norge skal videreutvikle en sammenhengende og lønnsom batteriverdikjede.
Batteristrategien inkluderer blant annet å tilrettelegge for internasjonale partnerskap og å stille med kapital i form av lån og garantier som utløser annen privat kapital.
Regjeringen har også lovet å legge til rette for mer fornybar krafttilgang, bidra med sentral infrastruktur, og å sørge for effektive og koordinerte offentlige prosesser.
Alt dette må til dersom Norge skal lykkes med å bygge opp en batteriindustri.